eroakirkosta.fi

Saturday, September 10, 2011

Tasa-arvo ja pitkät hiukset

Kirjoitin tasa-arvovaltuutettumme tekemisistä viimeksi täällä. Taas on nähtävästi kunnon tekemiset loppuneet, kun pitää puuttua siihen, millaiset hiukset firmoihin sopii:

Tasa-arvovaltuutettu haastaa armeijaa harkitsemaan, millaiset hiukset sotilaalla voi olla. Valtuutettu salli tuoreessa lausunnossaan yrityksen miestyöntekijän siistit pitkät hiukset. Puolustusvoimat ei ole havainnut muutoksen tarvetta.

Yhdysvaltalaisomisteinen jakelufirma määräsi omissa ohjeissaan, että asiakaspalvelutyössä naisilla voi olla pitkä tukka mutta miehillä ei.

Tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkisen lausunnon mukaan suomalaisessa yhteiskunnassa miehellä voi olla pitkät, siistit hiukset. Jos miesten hiusten pituutta rajoitetaan vain sukupuolen takia, kyse on syrjinnästä. (YLE)

Nyt valtio siis päättää, minkälaiset hiukset miehellä saa työpaikalla olla. Tällä ei tietenkään pitäisi olla mitään tekemistä syrjinnän kanssa. Hiustyylihän on hankittu ominaisuus, johon jokainen yksilö voi vaikuttaa; pitkätukkaisia yksilöitä ei syrjitä, sillä hehän voivat aina leikata hiuksensa. Samoin koulutus on hankittu ominaisuus ja näin ollen pätevä perustelu "syrjinnälle". Tätä vastoin esimerkiksi ihonväriin yksilö ei kykene mitenkään itse vaikuttamaan, joten sen perusteella syrjiminen on sekä epäreilua että typerää. (Yksityisomaisuuden tapauksessa syrjinnän tosin pitäisi olla sallittua. Kilpailullisilla markkinoilla tällaisesta syrjinnästä olisi lähinnä haittaa.) Jakelufirman tapauksessa nähtävästi sekä miehiltä että naisilta odotettiin siisteyttä, joten "syrjintä" tässä tapauksessa perustui hankittuun ominaisuuteen, siisteyteen, eikä sukupuoleen.

- On tullut väheksyvää palautetta, eikö virkamiehellä ole parempaa mietittävää. Toisaalta on tullut kiittävää palautetta, että vihdoinkin - hyvä että puutuit miesten asiaan, Mäkinen summaa.

No onpa kiva, että jotkut tykkäävät. Virkamiehethän voisivat kieltää mitä tahansa, ja aivan varmasti jokaiselle kiellolle löytyisi tuhansia kannattajia. Esimerkiksi sananvapaudesta päästäisiin äkkiä eroon tällä tavalla, kun vaan kiellettäisiin tiettyjä puheenaiheita kerrallaan. Jos joku virkamies esimerkiksi onnistuisi kieltämään Jumalan pilkkaamisen, niin hän todennäköisesti saisi uskovaisilta satoja ylistäviä kirjeitä. Tällaisen hiljattaisen vapauksien kapenemisen ohella turhan byrokratian määrä lisääntyy, mikä lisää kaikenlaisia kustannuksia, kun esimerkiksi firman perustamista harkitsevat kohtaavat entistä suuremman läjän turhia regulaatioita.

Samaisessa uutisessa kuitenkin mainitaan, että armeijassa erilaiset siisteysstandardit ovat olleet hyväksyttäviä, mutta että tähänkin pitäisi tulla muutos:

- Kyllä minä haastan puolustushallintoa seuraamaan aktiivisesti sitä kehitystä, jota yhteiskunnassa tapahtuu ja miettimään, milloin on harkinnan paikka, Mäkinen kehottaa. 

Huomattavaa on, että tässä puhutaan nimenomaan miesten pitkien hiusten sallimisesta, ei armeijassa palvelevien pitkähiuksisten naisten pakottamisesta hiustenleikkuuseen, vaikka se olisi tietenkin perustellumpaa, voivathan pitkät hiukset aiheuttaa täiepidemioiden ohella ongelmia kenttäolosuhteissa.

Armeija on lisääntyvissä määrin joutumassa kaikenlaisten ideologien yhteiskunnallisten ihmisenmuokkausprojektien kohteeksi. Aiemminhan hallitus päätti maamiinakiellosta, vedoten puhtaasti idealistisiin, maanpuolustuksen kannalta järjettömiin, syihin. Mäkinen itse on ajanut löysempiä kuntotasovaatimuksia armeijassa palveleville naisille, mikä tietenkin tasa-arvon rikkomisen ohella heikentäisi armeijan kykyä suoriutua maanpuolustustehtävästään.

Nähtävästi tasa-arvolla menee aika hyvin Suomessa, kun tasa-arvovaltuutettu ei parempaa tekemistä keksi. Virka on selkeästi turha, varsinkin kun tämän viran puitteissa tuskin puututaan niihin kahteen räikeimpään tasa-arvo-ongelmaan eli miesten pakolliseen asevelvollisuuteen ja naisten suosimiseen huoltajuuskiistoissa. 


0 Comments:

Post a Comment

<< Home