eroakirkosta.fi

Thursday, February 02, 2006

Yksityiskoulut Suomessa ja Yhdysvalloissa

Postitan tällä kertaa suomeksi, sillä asiani koskee lähinnä Suomea/This is mainly about Finland so the text is in Finnish. Scroll down for a small piece about the Mohammed issue.


Eilen tuli uutisissa juttua yksityiskoulujen surkeasta asemasta (Edit: en löytänyt uutisen nettiversiota mutta Phil nähtävästi löysi). Lupia niiden perustamiseen ei meinaa herua ja osa nykyisistä ei välttämättä pääse jatkamaan, sillä valtioneuvosto/opetusministeriö on näin päättämässä. Ei kuulemma "ole tarvetta". Ei mikään ihme, ettei yksityiskouluille ole Suomessa tarvetta - niillä on kovin vähän vapauksia toimia itsenäisesti.

Yksityiskoulut ovat täällä Suomessa huonossa jamassa. Koulun perustamiseen tarvitaan lupa opetusministeriöltä/valtioneuvostolta ja koulut usein joutuvat noudattamaan opetusministeriön laatimaa opetussuunnitelmaa. Mikä hulluinta, yksityiskoulut eivät saa (muutamaa poikkeusta lukuunottamatta) periä lukukausimaksuja. Suomessa yksityiskoulut siis tarvitsevat valtion luvan toimiakseen, joutuvat toimimaan valtion säännöillä ja ovat tämänkin jälkeen riippuvaisia valtion ja kuntien rahoituksesta.

Millä oikeudella valtio estää yksityiskouluja toimimasta? Motiiveista ei ole epäilystäkään. Valtio haluaa ehkäistä vapaata kilpailua, saattaisihan moinen johtaa koulujen yleisen laadun paranemiseen ja siihen kamalaan "eriarvoistumiseen". Eihän rikkailla saa olla mitään oikeutta lähettää lapsiaan kapitalistisikojen eliittikouluihin. Yksityiskoulujen sitominen kansalliseen opetussuunnitelmaan ehkäisee uusien innovaatioiden syntyä, jotka voisivat johtaa parempiin opetusmenetelmiin.

Suomalaisten on helppo pröystäillä huippulaadukkailla (PISA) julkisilla kouluilla, jotka saavat amerikkalaiset yläasteet näyttämään nuorisovankiloilta. Suomalaisten poikkeukselliseen oppimenestykseen (lyhyistä koulupäivistä ja pitkistä lomista huolimatta) vaikuttaa ainakin kaksi merkittävää seikkaa:
1) Lasten on todella helppo oppia äidinkieltä, sillä he eivät joudu opettelmaan sanojen kirjoittamista erikseen. Suomessa kirjoitetaan kuten äännetään.
2) Suomen väestö on kovin homogeeninen. Amerikkalaiset koulut ovat erittäin roturikkaita. Muissakin kärkimaissa on havaittavissa sama malli - Japani ja Etelä-Korea ovat kumpikin homogeenisiä rasistivaltioita (kuten Suomi).

Yhdysvalloilla on suuria ongelmia julkisen koulutuksen kanssa. Kristityt ja ei-kristityt yksityiskoulut sekä kotikoulut ovat yhä useimmin se parempi vaihtoehto. Joissakin julkisissa kouluissa tuhlataan jopa 16 000$ per oppilas, eli enemmän kuin Suomessa. Kustannustehokkuus on lievästi sanoen päin helvettiä.

Cato-instituutin Andrew Coulson FoxNews-saitilla:

The problem with these systems is not the monetary poverty of the parents but rather the poverty of our own -- and our policymakers' -- imaginations.

When given the chance, low income families make better educational decisions for their own children than state-appointed bureaucrats make on their behalf. Similarly, autonomous educators competing for the right to serve students are far more responsive to families’ needs than those laboring in protected monopolies to which students are automatically assigned.

Numerous studies have found this to be true, both in America's small parental choice plans and in larger programs operating abroad. A recent Cato Institute paper by professors James Tooley and Pauline Dixon found that parent-chosen independent schools in some of the poorest slums and rural villages of the third world are outperforming the local government schools -- and at a fraction of the cost.


"Education has never been a national responsibility in our country, and school systems should not be operated by an agency in Washington." -Albert Shanker

Mitä siis tehdä? Ei ainakaan kallistuta vasemmalle. Demokraatit haluavat lisätä julkiseen koulutukseen käytettäviä rahoja, eli tuhlata älyttömän määrän rahaa byrokraattiseen koneistoon. Koulutussetelikokeiluja tulee seurata ja jos tulokset ovat positiivisia, muiden osavaltioiden ja alueiden on ainoastaan kannattavaa hypätä koulutussetelikelkkaan. Nykyään epäpätevien opettajien erottaminen on liian vaikeaa. Kalifornian kuvernaattori Schwarzenegger yritti tätä ongelmaa omassa osavaltiossaan ratkaista, mutta epäonnistui, kiitos demokraattienemmistöisen äänestäjäkunnan.

----------------

I'll join the rest of the gang in support of Danes against Muslim aggression. Check the flag on the right and place it on your website to show your support for liberal values and particularly the freedom of speech. Underdeveloped Arab cultures don't deserve our apologies.

In Pakistan, more than 300 Islamic students protested, chanting "Death to Denmark" and "Death to France." FoxNews


More:
-Pikkupoika
-Mikko Ellilä
-Redstate
-Support Denmark
-FinlandForThought

Labels:

6 Comments:

Blogger Fafjafafa said...

Ruotsissahan poistuttiin tarveharkinnasta yksityiskoulujen suhteen, ja opetusministeriöltä poistettiin oikeus kieltää yksityisten koulujen perustamista. Tulos oli ihan pirun hyvä, kilpailu pakotti jopa julkisterkin koulut parantamaan tulostaan. Ruotsin opetusministeriö julkaisi aiheesta raportin, jossa kiiteltiin tuloksia, mutta demarit käskivät vetää raportin nopeasti takaisin ja hiljentymään siitä. Onneksi ehdin kopioida sen arkistoihini...

February 03, 2006 6:58 PM  
Blogger MSandt said...

Samanlaisia tuloksia taidettiin aikoinaan saada Uudesta-Seelannista? Näin muistelisin lukeneeni.

Harmittaa, että tästä asiasta ei ole julkisuudessa lähes yhtään kunnollista keskustelua. Suurin osa ei näytä edes olevan tietoinen yksityiskoulujen laillisesta asemasta.

February 09, 2006 3:03 AM  
Blogger Qur`ans to fire in Finland and in Danmark said...

Muslimit haistelkoot toistensa persettä siinä kun elukoisiin ja lapsenraiskauksiltaa kerkeävät

http://lehtoseppo.blogspot.com/

Pyydelkööt sitten toisiltaan anteeksi

February 10, 2006 4:59 PM  
Blogger Mikko Särelä said...

Onneksi Suomessa ei ole koulupakkoa. Vanhemmat voivat siten ilmoittaa kunnalleen, että heidän lapsensa suorittaa oppivelvollisuuden muin keinoin ja tämän jälkeen lapsi voi oppia kotona, tai yksityisessä rekisteröimättömässä koulussa.

Ainoa hankaluus rekisteröimättömällä koululla on se, että se ei ole oikeutettu valtiontukiin (ja vaatii vanhemmilta vaivaa yhden kirjeen verran kunnalle).

February 22, 2006 2:48 AM  
Anonymous Anonymous said...

"Suomalaisten on helppo pröystäillä huippulaadukkailla (PISA) julkisilla kouluilla, jotka saavat amerikkalaiset yläasteet näyttämään nuorisovankiloilta. Suomalaisten poikkeukselliseen oppimenestykseen (lyhyistä koulupäivistä ja pitkistä lomista huolimatta) vaikuttaa ainakin kaksi merkittävää seikkaa:
1) Lasten on todella helppo oppia äidinkieltä, sillä he eivät joudu opettelmaan sanojen kirjoittamista erikseen. Suomessa kirjoitetaan kuten äännetään.
2) Suomen väestö on kovin homogeeninen. Amerikkalaiset koulut ovat erittäin roturikkaita. Muissakin kärkimaissa on havaittavissa sama malli - Japani ja Etelä-Korea ovat kumpikin homogeenisiä rasistivaltioita (kuten Suomi)."



Keksitkö nuo ihan itse? Itse vaihto-oppilasvuoden verran Amerikan järjestelmää kokeneena (julkisessa koulussa) voin sanoa, että amerikkalaiset vain kohtelevat nuoria kuten idiootteja. Minun koulussani kyse oli työnteosta, ei tuloksista tai ymmärryksestä. Kokeet olivat poikkeuksetta fill in the blank - tai monivalintatyyppisiä, jolloin mieleen ei jää mitään todellista tietoa, vaan epämääräisiä fraaseja. Voisin keksiä haukkumista sivukaupalla enemmän. Tämä siis yksityiskoulujen luvatussa maassa.

Tuossa http://irc-galleria.net/view.php?nick=MiniDee&image_id=3614778 meidän kova pistokokeemme, jonka kaikki kysymykset kerrottiin etukäteen, jotta opiskelijat voisivat päntätä siihen kunnolla. Taisin olla ainoa, joka sai täydet pisteet. Nolliakin oli useita.

1) Suomea ei kirjoiteta kuten äännetään. Suomi on täynnä poikkeuksia ja epäjohdonmukaisuuksia, joita joudutaan koulussa opettamaan alkaen ng-äänteestä. Myös esim. yhdyssanat muodostavat ihan oman vaikeutensa, ja niitä päntätään vielä lukion viimeisillä äidinkielen kursseillakin. Jos suomi todella on niin simppeli kieli, niin miksi sitä kuitenkin osataan niin huonosti?


2) Suomen väestö ei ole sen homogeenisempi kuin monet alueet Yhdysvalloissa, esim. Indiana, jossa itse asuin.

En näe mitään ongelmaa yksityiskouluissa, mutta kannattanee silti hyväksyä, että julkiset koulumme ovat erittäin korkeatasoisia. Suurin ongelma on tietenkin tietty tasapäistäminen, jolloin huippulahjakkuudet eivät nouse esille ja saattavat turhautuakin, mutta toisaalta peruskoulussa on nähdäkseni tavoitteena ennen kaikkea tiettyjen perusasioiden ahtaminen kaikkien päähän.

May 01, 2006 1:46 PM  
Anonymous Anonymous said...

mielestäni olen hyvin sopiva kommentoimaan asiaa joten kommentoin.

olin siis viime vuoden USA:ssa, julkisessa koulussa kuten suuri osa vaihtareista, ja se ei kyllä mitään koulukäyntiä ollut. siellä koulut eivät tähtää oppimiseen, vaan mahdollisimman hyvään jalkapallo/koripallo/pesäpallo joukkueeseen. 11.:sta luokalla toinen maailmansota tuli täysin uutena asiana, ja matikka oli sellaista Suomen kahdeksannen luokan tasoa. pohdin vain siinä itsekseni että mistä johtuu huippuyliopistojen sijaitseminen Yhdysvalloissa. yksityiskouluista tietenkin.

täällä Suomessa taas käyn yksityiskoulua, lukion viimeisiä vuosia. koulumme on ylivoimaisesti kaupungin paras (akateemisesti, urheilua ja taiteita on sitten muualla). luulen tämän suurestikin johtuvan siitä, että koulumme säätiö on hyvin varakas, ja opettajille käsittääkseni maksetaan paremmin kuin julkisissa kouluissa, ja he saavat jopa bonuksia jos (ja kun) heidän oppilaansa pärjäävät hyvin. tästä en ole täysin varma, mutta tälläistä olen kuullut, ja se selittäisi miksi koulussamme on oikeasti ammattitaitoisia opettajia.

olen siis täysin sitä mieltä, että yksityiskouluja saisi lisätä, jotta lahjakkaat saavat tasoistaan koulutusta, mutta tietenkään viemättä jokaiselta suomalaiselta tasavertaista mahdollisuutta kouluttautua pitkälle ja hyvin. yksityiskouluista ei Suomessa pitäisi siis tulla maksullisia, ainakaan liian suurilla lukukausimaksuilla: meillä täällä Pohjolassa vaan ei voi soveltaa jenkkilän mallia, sillä meillä lahjoitusten ja stipendien jne. kulttuuri ole juuri minkäänlainen.

October 13, 2007 7:17 PM  

Post a Comment

<< Home