eroakirkosta.fi

Sunday, August 17, 2008

Ihme

Tervettä järkeä löytää joskus odottamattomista paikoista:

Vihreä jääkausi uhkaa

Maailmassa ei taida enää olla mitään asiaa, jota ei jollakin tavalla liitettäisi ilmastonmuutokseen. Se kelpaa selitykseksi vaikka äkilliseen ripuliin.

Jos on hellettä, se johtuu ilmastonmuutoksesta. Jos sataa ja tuulee, sekin on osoitus ääri-ilmiöiden lisääntymisestä. Ennen riitti, että on säitä pidellyt.

Ruoasta on tullut ekologinen valinta. Lihaa syömällä kiihdytät maapallon tuhoa.

Pihvejä varten on kasvatettava entistä enemmän nautoja, jotka märehtiessään taas päästelevät ilmoille kasvihuoneilmiötä kiihdyttäviä kaasuja. Japanissa lehmien rehuun on jo alettu lisätä piereskelyä vähentävää öljyä.

Siis pelastaaksemme planeettamme meidän kaikkien on ryhdyttävä kasvissyöjiksi. Tosin erään arvion mukaan jos kaikki 6,7 miljardia ihmistä alkavat elää ruohoilla, tämä pallo on kaluttu muutamassa kuukaudessa yhtä kaljuksi kuin lammaslaidun.

Maapallon pelastajat haluavat myös kieltää liikkumisen. Jalkapatikassa tai polkupyörällä saa kulkea, mutta autot ovat pahasta.

Pahimpia ovat citymaasturit, joista pitää puhkoa renkaat. Thaimaan lomalennot ovat pannassa, mutta ilmastokokoukseen Balille saa lentää, kun maksaa ilmasto-aneen. Myös harvinaisen linnun voi lähteä bongaamaan toiselle puolelle Suomea, koska siitä tulee hälytys kännykkään.

Junat ovat myös mukavia, koska niillä voi kulkea viihtyisästi porukassa festareille. Työmatkoilla saa tulevaisuudessa käyttää vain metroa.

Työsuhdeautot on vaihdettava työsuhdematkalippuihin tai polkupyöriin. Maanviljelijöiden on vaihdettava traktorit hevosiin, tai jos Pohjanmaalla aloitetaan ekologinen riisinviljely, niin vesipuhveleihin.

Mutta kun henkilöautot kielletään, ei ihmisillä enää olekaan tarvetta matkustamiseen. Kukapa nyt viitsisi lähteä tarjousten perään Poriin polkupyörällä.

Muovikassiverokin osoittautuisi tarpeettomaksi, sillä tuohikontit ja selkäreput tulevat taas yleisesti käyttöön. Eihän muovikassi kestä pyörän sarvessa.

Energian tuotannossa siirrytään kokonaan tuulimyllyihin. Niitä ei tarvita kovin monta, kun energiaa ryhdytään säästämään. Kun on käynyt polkupyörällä tai kävellen töissä, ei illalla kauan jaksa päreen valossa lukea Vihreää Lankaa.

Ja kuka on sanonut, että ruoka pitää lämmittää ennen syömistä. Ihminen on ainoa eläin, joka kuumentaa ruokansa.

Selvää on, että asuminen haja-asutusalueilla loppuu, ja ihmiset siirretään kaupunkeihin suuriin kerrostaloihin. Lämmittämisen tarve vähenee ja energiaa säästetään, kun väki siirtyy asumaan tiiviimmin useita ihmisiä samaan huoneistoon.

Aikanaan kristinuskon piti johtaa ihmiskunta uuteen, parempaan maailmaan. Sitten syntyi sosialismi, joka pelasti maailman kapitalismin ikeeltä. Nyt meitä pelastetaan maapallon tuhoutumiselta.

Maailmassa tuntuu riittävän totaalisen tuhon uhkia vuosisadasta toiseen, ja aina syntyy aatteita, joiden avulla ihmiset pelastetaan. Maailma tuhoutuu, kun Golf-virta pysähtyy, napajäätiköt sulavat, tulee vedenpaisumus ja lutikat lisääntyvät.

Mutta kukaan ei tunnu kantavan murhetta siitä, onko Georgiaan rytistelleiden Venäjän panssarivaunujen tankeissa vähärikkistä dieseliä. Ettei vain Kalasnikoveissakin käytettäisi edelleen ympäristöä pilaavia lyijyluoteja?

Ilmastonmuutokseen kriittisesti suhtautuvat eivät enää saa ääntään kuuluville. Ilmaston lämpeneminen on hyväksytty samanlaisena tosiasiana kuin jumalan olemassaolo. Maininta kasvihuonekaasuista on sisällytettävä joulusaarnaankin.

Erikoista tässä on usko omiin voimiin sään sääntelyssä, vaikka halla panee vielä aidanseipäätkin. Kuten kaikissa saduissa, kamala tapahtuu kaukana kaukana, suuren meren takana.

Kun jotkut tiedemiehet koettavat väittää, että Etelämantereella jäämassa todellisuudessa kasvaa, ilmastonlämmittäjät todistavat sen olevan vain "paikallinen" ilmiö.

Nyt pitäisi oikeasti olla huolissaan hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuudesta. Ilmastotarinoilla meitä ollaan ajamassa takaisin kohti kivikautta, tai ainakin oloihin, joissa elettiin vuosikymmenet sitten.

Maailmanpelastajien unelmana on omavaraiskolhoosi, jossa yksinkertaista ruokaa on vähän, ja auto ja puhelin ovat harvinaisuuksia. Sähköä saadaan yhteen 60 watin hehkulamppuun, jääkaappia tai pakastinta ei ole, ja asuntoa lämmitetään puilla. Mallin voi jo nyt käydä katsomassa Petroskoissa.

Hyvinvointimme päälle lankeaa vihreä uhka. Seuraavaksi napajäätiköt pelastetaan kieltämällä jalopuiset puutarhakalusteet, aurinkovarjo ja hiiligrilli.

-Tapio Vallin

Labels: , , , , ,

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Ei muuten lämmitetä puilla. Niistä tulee pienhiukkasia.

August 17, 2008 10:17 PM  

Post a Comment

<< Home