eroakirkosta.fi

Monday, July 21, 2008

Republikaanit valtionvihaajia?

Hesarissa oli juttua republikaanien ("valtionvihaajien") vaikutusvallan vähenemisestä. (Juttu on auki vain digilehden tilaajille, mutta löytyy Pikkupojan blogin kommenttiosastosta. Kiitokset Kumitontulle.)
Markkinafundamentalismi ei enää vetoa amerikkalaiseen keskiluokkaan. Republikaanit ovat vakuutelleet kaiken paranevan, kunhan veroja alennetaan ja markkinat jylläävät. Paikallaan polkevan keskiluokan kokemukset kertovat muuta.
Kuten tässäkin blogissa on jo aiemmin mainittu, republikaanien puheet eivät ole vastanneet heidän noudattamaansa politiikkaa. Bushin aikana "markkinafundamentalismi" on hylätty: alijäämää on kasvatettu, julkisia koulutus- ja terveydenhuoltomenoja (Medicare D eli lääketuki, joka maksaa vuodessa about yhtä paljon kuin Afganistanin sota) on lisätty. Budjetti vuodelle 2008 on n. kolme biljoonaa dollaria (josta n. kolmasosa menee terveydenhuoltoon ja työttömyystukeen), uusi ennätys. Bush ei kertaakaan käyttänyt veto-oikeuttaan ensimmäisellä kaudellaan. Alkuvuodesta Bush pyrki stimuloimaan laahaavaa USA:n taloutta Keynesin oppien mukaan. Bushin tuplakauden mukaan republikaanit rakastavat valtiota.

Clintonin häivyttyä republikaanien uskollisuus markkinataloutta kohtaan on ollut luokkaa nolla huolimatta siitä, että kongressi lipsui demokraattien haltuun vasta alkuvuonna 2007. Jos Obama nyt voittaa, tulevat demokraatit todennäköisesti hallitsemaan sekä Valkoista taloa että kongressia. Clintonin kahta ensimmäistä vuotta lukuunottamatta tilanne oli tällainen viimeksi Jimmy Carterin kaudella. Tietenkin on mahdollista, että toivottavasti jatkuva menestys Irakissa mahdollistaa sotilasmenojen karsimisen, jolloin liittovaltion budjetti ei välttämättä paisu täysin kohtuuttomaksi.

Kun ottaa huomioon USA:n talouden globaalin merkityksen, en ymmärrä, miksi jatkuvasti USA:n vanavedessä seilaavat eurooppalaiset edes haluaisivat USA:n lipuvan poispäin "markkinafundamentalismista".

Labels: , , , ,

1 Comments:

Blogger Pikkupoika said...

Tuo Möttölän möläytys löytyy kokonaisuudessaan tästä. Kumitonttu oli jättänyt kopioimatta blogiini Matiaksen kolumnin herkullisen lopun:

Jos New Yorkerin analyysi osuu oikeaan, on syytä olettaa, että markkinoiden palvominen menettää valtaa muuallakin – esimerkiksi Hongkongissa, Singaporessa, Irlannissa ja Australiassa, jotka ovat amerikkalaisen think tankin The Heritage Foundationin listalla maailman neljä vapainta taloutta.

Muutos voi kuitenkin viedä aikaa. Oppipojat kun ovat usein mestareitaan itsepäisempiä.


Kauankohan saadaan odottaa... Suomalaistoimittajien syvä usko (pohjoismaiseen) sosialismiin on ajoittain suorastaan hellyyttävää. Surulliseksi se vetää, kun tätä uskoa tarjotaan "analyysina" maan johtavan sanomalehden taloussivuilla.

July 23, 2008 1:40 AM  

Post a Comment

<< Home