eroakirkosta.fi

Friday, February 22, 2008

"Ne vie meidän työt!"

Pikkupoikana yksi suurimmista mysteereistä minulle oli se, miten aikuiset ihmiset uskovat taivaassa norkoileviin satuolentoihin. Tämä on yhä mysteeri, mutta nykyään olen enemmän huolissani aikuisista ihmisistä, joiden käsitykset taloudesta ovat samaa luokkaa kuin uskovaisten käsitykset maailmankaikkeudesta.

Kimmo Oksanen (via Pikkupoika):
Nokia ei anna mitään vaan se ottaa. Jos saksalainen tienaa Nokialla 30 euroa tunnissa ja romanialainen 3 euroa, siirtäessään tuotantonsa Saksasta Romaniaan Nokia ottaa saksalaiselta kaiken pois ja romanialaiselta 27 euroa pois.

Minä en nyt ymmärrä, miten Oksanen näkee tuossa jotain negatiivista. 27 euron säästyminen on valtavan hieno asia. Minkä ihmeen takia tuotanto pitäisi järjestää siten, että kustannukset olisivat kymmenen kertaa korkeampia? Ja tuo 27€ ei varmasti jää mihinkään kassakaappiin, vaan jatkaa matkaansa kohteisiin, joissa siitä saadaan eniten hyötyä irti. Kuten jo aikaisemmin mainitsin, länsimaiden korkea elintaso perustuu tehokkuudelle. Ei ole mitään järkeä uhrata niukkoja resursseja kännyköiden valmistukseen Saksassa, kun sama homma voidaan tehdä kymmenen kertaa halvemmalla Romaniassa. Säästyneet resurssit allokoituvat muihin kohteisiin, minkä seurauksena elintaso nousee.
Ehkä filosofiaa, psykologiaa, ruattia ja joitain muita lukioaineita pitäisi karsia ja korvata taloustieteellä, jotta aikuisille ihmisille ei tarvitsisi erikseen selitellä sellaisten termien kuin työnjako ja suhteellinen etu merkitystä.

Mutta tällainen tehokkuusajattelu ei vasemmistolaista mieltä kiinnosta. Vasemmistolainen on valmis uhraamaan tehokkuuden pitääkseen saksalaiset Nokian palkkalistoilla, suomalaiset maatilat pystyssä, michiganilaiset autoteollisuudessa jne. Jos koko talousjärjestelmää ruvetaan pyörittämään vasemmistolaisilla pehmeillä arvoilla, tuloksena on Neuvostoliitto. Tie Helvettiin on kivetty hyvillä aikomuksilla. Sinänsä siinä ei ole mitään ihmeellistä, että tällainen irrationaalinen, tunneperäinen ajattelu on niin suosittua; suolletaanhan sitä "kuuntele sydäntäsi"-roskaa joka tuutista ulos.

Edit: Soininvaaran lyhyt juttu aiheesta kannattaa myös katsastaa. Kommenttiosastossa "turkkalo" sanoi tällaista: Joku kaunis päivä Nokia lähtee Romaniastakin, ja on seuraavan halpismaan vuoro. Tässä pelissä häviäjä häviää enemmän kuin voittaja voittaa.

No aivan varmasti lähteekin, mutta tuo jälkimmäinen osa on kyllä ihan puutaheinää. Nokian häipyessä Romaniasta (olettaen, että Romania jatkaa nykyisellä tiellään kohti vapaata markkinataloutta) romanialaisten ostovoima on noussut, teknologian taso on kasvanut, taloudellinen aktiviteetti on lisääntynyt jne. Kyseessä on elinkeinorakenteen muutos. Tämä muutos oli edellytys mm. sille, että suomalaiset kykenivät siirtymään maaseudun epävakaista oloista kohti nyky-yhteiskuntaa.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home