eroakirkosta.fi

Thursday, January 15, 2009

Oikeus palkkaan

Akavan puheenjohtaja Matti Viljasen mukaan työntekijällä on oikeus palkkaansa, ja tällä perusteella hän vastustaa palkkojen alennuksia.

Akavan puheenjohtajan mielestä palkanalennukset eivät ole mahdollisia taantuman aikana.

-Lähtökohtaisesti tilanne on se, että ihminen ansaitsee palkkansa, ja sillä palkalla pidetään tätä suomalaisen yhteiskunnan ja ostovoimaa ja rakenteita ylhäällä ja pystyssä.

Tämä kuulostaa todella oudolta perusteelta vastustaa palkanalennuksia. Siinä on sitten turha puhua oikeuksista palkkaan, kun työntekijöitä joudutaan karsimaan palkkajäykkyyksien seurauksena. Tuo puhe suomalaisen yhteiskunnan rakenteista on pelkästään koomista. Mitä tulee ostovoimaan, sen ei välttämättä tarvitsisi laskea nimellispalkkojen myötä jos hinnat olisivat täysin joustavia, mutta kiitos viljasten, näin ei ole.

- On positiivinen asia, että koulutusta arvostetaan. Siksi näitä koulutuspaikkoja on Suomessa tiheään, ja se on nostanut koulutettujen määrää yli sen, mitä tällainen pieni kansakunta kykenee ottamaan vastaan. Koulutuksen laatu on se ratkaiseva asia, jolla Suomi pärjää maailmalla, ei niinkään se määrä.

Tässä hän on tietenkin oikeassa, mutta kun otetaan tuo oikeus palkkaan -väite huomioon, Viljasen motiivi karsia akateemisen alan koulutuspaikkoja taitaa olla sama kuin taksikuskien motiivi vastustaa taksilisenssien määrän lisäämistä. Byrokraatit ovat muutenkin auttamattoman hitaita tekemään koulutukseen liittyviä päätöksiä siten, että koulutuksen tarjonta vastaisi työmarkkinoiden todellisia tarpeita. Koulutuksen kysyntää voidaankin rajoittaa paljon helpommin: määrätään koulutukselle hinta.

Labels: , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home