eroakirkosta.fi

Wednesday, April 22, 2009

Rahapelimarkkinat ja paternalismi

Tanska aikoo liberalisoida rahapelimarkkinoita. Kun Suomessa yleensä seurataan muiden Pohjoismaiden esimerkkiä niin asiassa kuin asiassa, niin tässä olisi nyt kerrankin siihen aihetta. Valitettavasti Tanskan tapauksessa ei näytä olevan kyse rahapelimarkkinoiden täydellisestä liberalisoinnista, vaan Danske Spil -valtionyhtiön monopolioikeuksien rajaamisesta. Yhtiö siis näyttää jäävän valtion käsiin. Tätä perustellaan samanlaisilla argumenteilla kuin Veikkauksen tai Rayn monopolia Suomessa: Osa tuloista allokoidaan kaikenlaiseen yhteiskunnan hyvinvointia edistävään toimintaan. Miten valtio on tässä suhteessa kyennyt ottamaan valtionomistuksen vaihtoehtoiskustannukset ja monopolista aiheutuvat hyvinvointitappiot huomioon, sitä en tiedä. Kyllähän Neuvostoliitonkin talousjärjestelmällä oli jotakin näyttää.

Toinen argumentti rahapelimonopolin puolesta on pelaamisesta aiheutuvat yhteiskunnalliset haitat. Tämä on tietenkin arvokysymys, ja vasemmistolaiset mielipiteet kallistuvat rankasti paternalismin puolelle. Koska yksilöt ovat heikkoja, houkutuksille alttiita ja yhteiskunnan hyvinvointia ajattelemattomia, heidät pitää pakottaa toimimaan heidän omien etujensa mukaan (aivan kuin valtio tietäisi, mikä on yksilön etujen mukaista).

Rahapelimarkkinoilla olisi vapaassa markkinataloudessakin tärkeä sosiaalinen tehtävä: allokoida idioottien varoja parempiin käsiin, ja vielä täysin vapaaehtoisten transaktioiden kautta. Miksi tätä pitäisi pyrkiä vastustamaan?

Labels: , , , , , ,

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Itse olen yleensä ottaen aina kaikenlaisia monopoleja vastaan ja vapaan markkinatalouden puolesta, mutta tässä asiassa en.

Veikkausvoittovaroilla tuetaan merkittävästi esim. lasten ja nuorten liikuntaharrastuksia. Jos nämä rahat menetetään kansainvälisille vedonlyöntifirmoille, tulee seuraukset olemaan ikävät. Nuorisomme ei edes tällä hetkellä ole kovin hyvässä kunnossa.

Tähän ei oikeasti kannata lähteä. Kansainvälisiä firmoja ei kiinnosta meidän nuorison hyvinvointi, eikä niitä tarvitsekaan kiinnostaa. Meitä sen sen sijaan tulee kiinnostaa.

Noin muuten kilpailu on tehnyt hyvää Veikkaukselle. Palvelun laatu on parantunut kun he ovat huomanneet etteivät ole markkinoilla yksinään.

April 22, 2009 10:22 AM  

Post a Comment

<< Home