eroakirkosta.fi

Monday, March 29, 2010

Sosialismin ja kehitysavun runtelema Tansania

Kirjassa Presidentin ministeriö II (1970-1981) paneudutaan yhdessä alaluvussa Suomen kehitysyhteistyötoimintaan Tansaniassa, joka oli "tärkein Suomen kahdenkeskisen kehitysavun päävastaanottajamaista" 70-luvulla:

Pohjoismailla ja sosiaalidemokraateilla oli erityinen "ideologinen rakkaus" Tansaniaan. Nyereren pyrkimykset ja tavoitteet nähtiin "jaloina".

Ulkoasiainministeriön sinisilmäiset virkamiehet, lähinnä sosiaalidemokraatit, kannattivat kymmenien miljoonien markkojen hankkeita Tansaniassa. (Näiden virkamiesten joukossa oli myös suurlähettiläs Martti Ahtisaari.) Tansania oli tuolloin sitoutunut suunnitelmatalouteen ja "maailman uuteen talousjärjestykseen", jota myös Suomi kannatti. Lukuunottamatta Paul Samuelsonin kaltaisia, matemaattisen mallentamisen sokaisemia ekonomisteja, suunnitelmatalouden ongelmat olivat hyvin taloustieteen tiedossa. Tämä ei estänyt satojen miljoonien markkojen sysäämistä tähän(kin) afrikkalaiseen katastrofiin. Wikipedian mukaan Tansania muuttui muutamassa vuodessa Afrikan merkittävimmästä maataloustuotteiden viejästä Afrikan merkittävimmäksi maataloustuotteiden tuojaksi. Kollektivisointeja tehostettiin mm. polttamalla kyliä. Näin toimi diktaattori Nyerere, jonka tavoitteita vasemmistolaiset pitivät "jaloina".

Tässä siis vain yksi esimerkki ei ainoastaan kehitysavun hyödyttömyydestä, vaan myös siitä, miten häikäilemättömästi diktaattorit käyttävät kehitysapurahoja omien mielisairaiden projektiensa toteuttamiseen. Käytännössä mikä tahansa afrikkalainen valtio toimisi esimerkkinä tästä, mutta eipä näytä menevän suomalaiselle intelligentsialle kaaliin.

Kirjassa mainitaan vielä, että 70-luvulla "Tansania kuului maailman 25 köyhimmän maan joukkoon". Maailmanpankin mukaan Tansania on tänään maailman 23. köyhin maa. Aid well spent!

Labels: , , , , ,

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

"suunnitelmatalouden ongelmat olivat hyvin taloustieteen tiedossa."

Keskusjohtoisen suunnitelmatalouden ongelmat ovat toki taloustieteen tiedossa olleet jo kauan. Pitänee kuitenkin muistaa että keskusjohtoisuus on tuossa tärkeä lisä, suunnitelmatalous voidaan myös järjestää toisella tavaa, ja silloin sen ongelmat eivät ole enää taloustieteen tiedossa.

Pitää myös muistaa että vapaisiin markkinoihin sisältyy erittäin sairaita ongelmia lähtökohtaisesti, jotka ylittävät nämä suunnitelmatalouden ongelmat monin verroin.

April 09, 2010 9:43 AM  
Blogger Mikko Sandt said...

Pitänee kuitenkin muistaa että keskusjohtoisuus on tuossa tärkeä lisä, suunnitelmatalous voidaan myös järjestää toisella tavaa, ja silloin sen ongelmat eivät ole enää taloustieteen tiedossa.

Taloudellisen päätöksenteon desentralisointi johtaa markkinatalouteen.

Pitää myös muistaa että vapaisiin markkinoihin sisältyy erittäin sairaita ongelmia lähtökohtaisesti, jotka ylittävät nämä suunnitelmatalouden ongelmat monin verroin.

Mainitse yksikin.

April 18, 2010 2:20 AM  

Post a Comment

<< Home