eroakirkosta.fi

Monday, April 27, 2009

Prekariaattien haihattelua

Myös prekariaatteina tunnetut uuskommunistit kannustavat "paskaduunien" tekijöitä (prekariaatteja?) kartellisoitumaan. Hieman mietityttää, mitä nämä tyypit oikeasti haluavat saavuttaa ja miten.

"Paskatyötä" tekevien palkkataso ja työolot ovat heikkoja, sillä heidän tuottavuutensa on sen mukaista. (Vasemmistolaiset eivät tietenkään pidä tätä mitenkään hyväksyttävänä seikkana, sillä heidän mielestään sillä, miten kouluttautunut yksilö on, ei ole mitään tekemistä yksilön omien valintojen kanssa.) On vaikea nähdä, miten kartellisoituminen nostaisi tuottavuutta. Ilman tuottavuuden kasvua se potti, josta palkkoja ja bonuksia markkinoilla jaetaan pysyy muuttumattomana, jolloin "paskatyötä" tekevien tulojen lisäys olisi ainoastaan joltakin muulta pois. Prekariaattien saama tulojen lisäys olisi ansaitsematon, epäoikeudenmukainen, sillä se ei perustuisi tuottavuuden kasvuun vaan kartellivaltaan.

Tyypit ovat myös perustulon kovia kannattajia. Perustulo yhdistettynä tasaveroon (jota vasemmistolaiset eivät hyväksy, vaikka yleisesti esitetyt tasaveromallit ovat progressiivisia perusvähennyksen ansiosta) ratkaisisi muutamia ongelmia, mutta prekariaatit haluavat perustulosta vaihtoehdon työnteolle. Kun Suomessa on jo valmiiksi korkeat, kannustimia tuhoavat rajaveroasteet, miksi kannustimia työnteolle pitäisi vielä tästä lähteä karsimaan?

Labels: , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home