eroakirkosta.fi

Friday, May 22, 2009

EU-maiden palkkaeroista

Ylen eurovaalikoneen mukaan minulle sopivin ehdokas olisi Riikka Railimo. Hän kuitenkin kirjoitti blogissaan tällaista:

Kannatan vahvasti tuota EU:n sisäistä liikkumisvapautta, mahdollisuutta työskennellä ja opiskella ilman suurta paperisotaa ja lupamenettelyjä. Olen itsekin tuota mahdollisuutta käyttänyt moneen otteeseen. Mutta mitä on vaikea ymmärtää, että samasta työstä maksetaan eri suuruista palkkaa, riippuen siitä, mistä EU-maasta olet kotoisin. Eikö tulisi olla päivänselvää, ettei tuollainen menettely kuulu enää 2000-luvulle?

Ensinnäkin, hintatasot vaihtelevat EU:n sisällä; kaikki EU-maathan eivät edes kuulu euroalueeseen. Toiseksi, työvoiman hinta vaihtelee (lakisääteisten seikkojen lisäksi) nimenomaan siksi, että Riikan hehkuttamaa liikkumisvapautta ei käytetä tarpeeksi hyväksi. Täydellisesti toimivilla markkinoilla työvoima menisi aina sinne, missä työstä saa parhaan korvauksen. Tämä kuitenkin lisäisi työvoiman tarjontaa alueella, mikä taas johtaisi palkkatason alenemiseen. Toisin sanoen, täydellisesti toimivilla markkinoilla hinnat konvergoituvat arbitraasin seurauksena. Unionissa työvoima liikkuu jäsenmaiden välillä jonkin verran, mutta huomattavasti vähemmän kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa eri osavaltioiden välillä. Konvergoitumista ei tapahdu.

Mikä tässä on vaikeaa ymmärtää?

Labels: , , ,

2 Comments:

Blogger Jarkko said...

Taisi tällä kertaa sinä ymmärtää vähän väärin. Hän ei kyllä mielestäni ihmetellyt sitä että miksi Puolassa ja Britannissa maksetaan eri palkkoja rakennusmiehille. Vaan sitä että miksi Britanniassa masketaan eri palkkoja Brittannialaisille ja Puolalaisille rakennusmiehille.

May 23, 2009 1:27 PM  
Blogger Mikko Sandt said...

Saatat olla oikeassa. Pitänee editoita jotain tuohon alkuun, sillä tuohan on yhä typerä lausunto.

May 25, 2009 4:03 AM  

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home