eroakirkosta.fi

Friday, May 08, 2009

SAK:n uusi uljas minimipalkka

SAK haluaa nostaa miminipalkan 1500:aan euroon. Vasta pari viikkoa sitten ihmettelin vasemmistolaisten ajamaa, kannustimia tuhoavaa ja työllisyyttä heikentävää työmarkkinapolitiikkaa. Hulluudelle ei nähtävästi loppua löydy.

Kuten tässä blogissa on jo noin miljoonaan kertaan todettu, hinnan kohottaminen tasapainohinnan yläpuolelle vähentää kysyntää. Minimipalkan korotus ei tietenkään välttämättä lisää työttömyyttä, jos korotus on vaatimaton. Yhdysvalloissa minimipalkkaa korotettiin hiljattain hieman yli viidestä dollarista hieman yli seitsemään dollariin. Inflaatiosta johtuen reaalinen korotus oli kuitenkin vaatimaton. Tästä huolimatta jopa vaatimaton viiden dollarin minimipalkka (mitattuna tämän päivän rahassa) sulkee ihmisiä työmarkkinoiden ulkopuolelle. Minimipalkan täytyisi olla todella alhainen, jotta se ei lisäisi työttömyyttä.

Toisaalta inflaatio on tehnyt ja tekee työvoimasta halvempaa, mutta tämä ei tarkoita, että työttömyyttä voitaisiin hoitaa inflaatiolla (kuten keynesiläisen talouspolitiikan aikoina tehtiin), sillä inflaatio on yleensä ennakoitavissa. Tämän lisäksi minimipalkka voi toimia inflaatiota ajavana tekijänä (ns. cost push -inflaatio). Tällöin pitää kysyä, että jos firmat siirtävät kohonneet tuotantokustannukset hintoihin, niin mitä hyötyä palkankorotuksista on?

SAK:n ehdotus on idioottimainen. Se nostaisi minimipalkan yli yhdeksään euroon per tunti. Mistä SAK päättelee, että huonosti koulutetut tai nuoret kykenevät tuottamaan tätä suuremman määrän tunnissa? Miksi juuri tämä määrä on oikea? SAK tietenkin tästä hyötyisi, sillä työntekijäpoolin supistaminen parantaa niiden asemaa, jotka jo tienaavat SAK:n ehdottamaa minimipalkkaa enemmän

Joidenkin mukaan "riittävä" minimipalkka kannustaisi ihmisiä hakeutumaan töihin. Tämä ei kuitenkaan tee mitään yllä mainitulle ongelmalle. Tässäkään tapauksessa kaksi väärää ei tee oikeata: Kannustimia tuhoavan sosiaaliturvan lisäksi meillä olisi työttömyyttä aiheuttava minimipalkka. Ylen uutisen kommenttiosiossa on hyvinvointiyhteiskunnan kannustimista paljon kertova kommentti:

Ehdottomasti pitää olla minimipalkka. Ihan naurattavaa tehdä töitä tuota alemmalla summalla. Itse ainakin miettisin kaksi kertaa, otanko vastaan noin vähäpalkkaisen työn vai pidänkö vapaa-aikani ja odotanko yhteiskunnan tuella parempaa paikkaa.

Miksi siis meidän pitäisi ylipäätänsä tarjota ihmisille vaihtoehto?

Kilpailullisilla markkinoilla ei yksinkertaisesti ole tarvetta minkäänlaisille minimipalkoille. Minimipalkka tekee potentiaalisesti tuottavat yksilöt tuottamattomiksi.

Labels: , , , ,

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Kiintoisaa luettavaa!

Itsekin olen kirjoittanut samasta aiheesta blogiini, hieman eri muodossa olevilla argumenteilla tosin:

Linkki

May 21, 2009 9:09 PM  

Post a Comment

<< Home