eroakirkosta.fi

Wednesday, June 03, 2009

Äänestämättömyydestä

Muutama liberaali on näin parlamenttivaalien aikaan jälleen mainostamassa sitä, miten he eivät meinaa äänestää. Sillä ei tietenkään ole sinänsä mitään väliä, jättääkö kourallinen blogaavia liberaaleja äänestämättä, mutta vaarana on, että "ei kannata äänestää" -ideasta muodostuu liberaalien ja heidän potentiaalisten kannattajien keskuudessa leviävä meemi, joka johtaa liberaalien eristäytymiseen entisestään, mahdollisesti hyvin pitkiksi ajoiksi. Liberaalit ovat siis innolla tekemässä itsestään merkityksettömiä. Mitä tapahtui pragmaattisuudelle?

Demokratiassa asioista päätetään äänestämällä. Tietenkin mielipiteitä muokkaamalla voidaan pyrkiä muuttamaan yhteiskuntaa omalle ideologialle suotuisammaksi tehokkaammin kuin sillä merkityksettömällä henkilökohtaisella äänellä, mutta tällöinkin blogipostaus, lehtiartikkeli tai muu vastaava kääntyy todelliseksi poliittiseksi voimaksi vasta äänestettäessä. On hieman typerää ensin pyrkiä vakuuttamaan ihmiset liberalismin hienoudesta ja sitten mainostaa, että ei kannata äänestää. Jos äänestäminen ei ole se, joka loppupeleissä ratkaisee, niin mikä on? Vallankumous?

Labels: , , ,

5 Comments:

Blogger pasi said...

Tuollainen ristiriita siinä todellakin on, siksi itse mainostan sitä, että ei kannata äänestää edes vähiten huonoa, jos hyvää ei kerran ole tarjolla. Tietenkin hyvää eli liberaalia kannattaa ja pitääkin äänestää, jos sellainen (puolue!) on tarjolla. :)

June 04, 2009 8:19 AM  
Blogger mr_Zombie said...

Ikävä tosiasia on se, että äänestämällä ei ikinä tulla pääsemään liberaaliin yhteiskuntaan. Parempi siis ignoroida vaalit suosiolla ja pyrkiä kehittämään jotain oikeasti onnistumisen mahdollisuuksia omaavia keinoja.

June 05, 2009 1:05 AM  
Anonymous Anonymous said...

Äänestämättä jättäminen on typerää. Itse äänestän aina vähiten huonoa ehdokasta ja sitten vähiten huonoa puoluetta, siinä järjestyksessä. EU-vaalien ääni meni vihreille. Hyvä ehdokas kykenee muokkaamaan isäntäpuoluettaan sisältä päin, monta kohtalaista tekee saman.

June 05, 2009 10:10 PM  
Blogger Lasse Pitkäniemi said...

Olen kutakuinkin samaa mieltä Pasin ja Mr. Zombien kanssa sillä erolla, että minä äänestän joskus kun voin nähdä siitä olevan edes teoreettisesti jotain hyötyä. Yleensä näin ei kuitenkaan ole ja yhteiskunnassa on muitakin (parempia, nopeampia ja tehokkaampia) tapoja vaikuttaa kuin yhden numeron raapustaminen kerran vuodessa.

June 08, 2009 4:12 AM  
Blogger Mikko Sandt said...

ja yhteiskunnassa on muitakin.. tapoja vaikuttaa kuin yhden numeron raapustaminen kerran vuodessa.

Tässä ei niinkään ollut kyse siitä, äänestävätkö yksittäiset liberaalit, vaan siitä, että liberaalien ei kannata kannustaa äänestäviä massoja passiivisuuteen. Eihän meidän jutuista ole mitään hyötyä, jos ihmiset eivät äänestä.

En usko demokratian väistymiseen, joten viime kädessä ainoa keino vaikuttaa on äänestäminen. (Enkä siis vieläkään tarkoita sitä, että meidän pitäisi äänestää, vaan sitä että meidän tulisi ainakin kannustaa muita äänestämään.)

June 15, 2009 3:25 AM  

Post a Comment

<< Home