eroakirkosta.fi

Wednesday, August 20, 2008

Luonto hylkää luonnon hylkäävät

Kaksi naispuolista hippitaiteilijaa lähtivät liftaamalla (ja vielä morsiuspuvuissa) kiertämään Lähi-itää tavoitteenaan todistaa, että ihmisiin kaikkialla voi luottaa. Toinen näistä, Pippa Bacca, raiskattiin ja murhattiin Turkissa. Ironista.

Sellaiset seikat kuin vieraan pelko jne. eivät ole mitään evoluution turhaan luomia vaistoja. Ne varoittavat eläimiä potentiaalisesta vaarasta. En minäkään lähtisi Bagdadiin tällä naamalla. Näiden hippien tekoa voisi verrata ihmiseen, joka nälästä huolimatta päättää olla syömättä. Nälän tunne kehittyi, jotta ihminen tietäisi syödä. Jos ihminen jättää nälän huomiotta, ihminen kuolee. Samoin käy ihmiselle, joka pelotta lähtee Pakistanin maaseudulle "Muhammed oli homo"-kyltin kanssa. Pelko ei ole mikään sosiaalinen konstruktio vaan miljoonia vuosia sitten kehittynyt vaisto, jonka olemassaololle on ihan oikeasti todella hyvä syy.

Pippa Bacca olisi oiva Darwin-palkinnon voittaja täksi vuodeksi.

Labels: , , , ,

Sunday, August 17, 2008

Ihme

Tervettä järkeä löytää joskus odottamattomista paikoista:

Vihreä jääkausi uhkaa

Maailmassa ei taida enää olla mitään asiaa, jota ei jollakin tavalla liitettäisi ilmastonmuutokseen. Se kelpaa selitykseksi vaikka äkilliseen ripuliin.

Jos on hellettä, se johtuu ilmastonmuutoksesta. Jos sataa ja tuulee, sekin on osoitus ääri-ilmiöiden lisääntymisestä. Ennen riitti, että on säitä pidellyt.

Ruoasta on tullut ekologinen valinta. Lihaa syömällä kiihdytät maapallon tuhoa.

Pihvejä varten on kasvatettava entistä enemmän nautoja, jotka märehtiessään taas päästelevät ilmoille kasvihuoneilmiötä kiihdyttäviä kaasuja. Japanissa lehmien rehuun on jo alettu lisätä piereskelyä vähentävää öljyä.

Siis pelastaaksemme planeettamme meidän kaikkien on ryhdyttävä kasvissyöjiksi. Tosin erään arvion mukaan jos kaikki 6,7 miljardia ihmistä alkavat elää ruohoilla, tämä pallo on kaluttu muutamassa kuukaudessa yhtä kaljuksi kuin lammaslaidun.

Maapallon pelastajat haluavat myös kieltää liikkumisen. Jalkapatikassa tai polkupyörällä saa kulkea, mutta autot ovat pahasta.

Pahimpia ovat citymaasturit, joista pitää puhkoa renkaat. Thaimaan lomalennot ovat pannassa, mutta ilmastokokoukseen Balille saa lentää, kun maksaa ilmasto-aneen. Myös harvinaisen linnun voi lähteä bongaamaan toiselle puolelle Suomea, koska siitä tulee hälytys kännykkään.

Junat ovat myös mukavia, koska niillä voi kulkea viihtyisästi porukassa festareille. Työmatkoilla saa tulevaisuudessa käyttää vain metroa.

Työsuhdeautot on vaihdettava työsuhdematkalippuihin tai polkupyöriin. Maanviljelijöiden on vaihdettava traktorit hevosiin, tai jos Pohjanmaalla aloitetaan ekologinen riisinviljely, niin vesipuhveleihin.

Mutta kun henkilöautot kielletään, ei ihmisillä enää olekaan tarvetta matkustamiseen. Kukapa nyt viitsisi lähteä tarjousten perään Poriin polkupyörällä.

Muovikassiverokin osoittautuisi tarpeettomaksi, sillä tuohikontit ja selkäreput tulevat taas yleisesti käyttöön. Eihän muovikassi kestä pyörän sarvessa.

Energian tuotannossa siirrytään kokonaan tuulimyllyihin. Niitä ei tarvita kovin monta, kun energiaa ryhdytään säästämään. Kun on käynyt polkupyörällä tai kävellen töissä, ei illalla kauan jaksa päreen valossa lukea Vihreää Lankaa.

Ja kuka on sanonut, että ruoka pitää lämmittää ennen syömistä. Ihminen on ainoa eläin, joka kuumentaa ruokansa.

Selvää on, että asuminen haja-asutusalueilla loppuu, ja ihmiset siirretään kaupunkeihin suuriin kerrostaloihin. Lämmittämisen tarve vähenee ja energiaa säästetään, kun väki siirtyy asumaan tiiviimmin useita ihmisiä samaan huoneistoon.

Aikanaan kristinuskon piti johtaa ihmiskunta uuteen, parempaan maailmaan. Sitten syntyi sosialismi, joka pelasti maailman kapitalismin ikeeltä. Nyt meitä pelastetaan maapallon tuhoutumiselta.

Maailmassa tuntuu riittävän totaalisen tuhon uhkia vuosisadasta toiseen, ja aina syntyy aatteita, joiden avulla ihmiset pelastetaan. Maailma tuhoutuu, kun Golf-virta pysähtyy, napajäätiköt sulavat, tulee vedenpaisumus ja lutikat lisääntyvät.

Mutta kukaan ei tunnu kantavan murhetta siitä, onko Georgiaan rytistelleiden Venäjän panssarivaunujen tankeissa vähärikkistä dieseliä. Ettei vain Kalasnikoveissakin käytettäisi edelleen ympäristöä pilaavia lyijyluoteja?

Ilmastonmuutokseen kriittisesti suhtautuvat eivät enää saa ääntään kuuluville. Ilmaston lämpeneminen on hyväksytty samanlaisena tosiasiana kuin jumalan olemassaolo. Maininta kasvihuonekaasuista on sisällytettävä joulusaarnaankin.

Erikoista tässä on usko omiin voimiin sään sääntelyssä, vaikka halla panee vielä aidanseipäätkin. Kuten kaikissa saduissa, kamala tapahtuu kaukana kaukana, suuren meren takana.

Kun jotkut tiedemiehet koettavat väittää, että Etelämantereella jäämassa todellisuudessa kasvaa, ilmastonlämmittäjät todistavat sen olevan vain "paikallinen" ilmiö.

Nyt pitäisi oikeasti olla huolissaan hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuudesta. Ilmastotarinoilla meitä ollaan ajamassa takaisin kohti kivikautta, tai ainakin oloihin, joissa elettiin vuosikymmenet sitten.

Maailmanpelastajien unelmana on omavaraiskolhoosi, jossa yksinkertaista ruokaa on vähän, ja auto ja puhelin ovat harvinaisuuksia. Sähköä saadaan yhteen 60 watin hehkulamppuun, jääkaappia tai pakastinta ei ole, ja asuntoa lämmitetään puilla. Mallin voi jo nyt käydä katsomassa Petroskoissa.

Hyvinvointimme päälle lankeaa vihreä uhka. Seuraavaksi napajäätiköt pelastetaan kieltämällä jalopuiset puutarhakalusteet, aurinkovarjo ja hiiligrilli.

-Tapio Vallin

Labels: , , , , ,

Tuesday, August 05, 2008

Parasites of Parasites

Been reading a book on superpower interventions in the Third World during the Cold War and found it interesting how disappointed and pissed off Gorbachev & several other Soviet leaders were at Third World socialist parties and regimes that for decades had been receiving Soviet aid and had absolutely nothing to show for it. After Fidel Castro made some remarks about Gorbachev's new policies, Gorbachev's foreign policy advisor Anatoly Chernyaev wrote in his diary:

"The Bearded One"
[Fidel Castro] has destroyed the revolution and now he's destroying the country... No one in Latin America takes Cuba seriously. It is not setting an "example" for anyone anymore. The Cuban factor has withered away... If Castro breaks with us, he only hurts himself. And we will gain politically as well as saving five billion annually. Who'll protest? Dogmatists, sectarians in the "socialist camp", and dying Communist parties whose time is past.
Granted, many US interventions "failed" as well but at least the US was able to afford them both because it was a democracy and because it was capitalist (of course I'm not suggesting that Third World interventions ruined the Soviet economy). And when US policy led to a successful implementation of capitalism it had something to show for while Soviet supported Third World regimes were falling no matter how Marxist they were. Land reforms and collectivizations in Africa, for example, starved millions to death. Capitalism was and is of course always harder to implement because a government of a newly independent country that promises to "do nothing" doesn't sound as attractive as populist, nationalist and socialist rhetoric about building a new society with the government heading the charge. This is, I believe, why even so many staunchly anti-Communist governments were not exactly laissez-faire capitalists. Hell, even in capitalist countries it's not capitalism that people thank for for their living standards but it's always "free education", "free health-care" or some other relatively new function of the welfare state that didn't even exist when free markets started creating wealth. If you pour money into education and health-care without freeing markets you get nothing. This is why pouring money into improving education in unfree Third World countries is misguided and useless and leads to brain drain. This is why no amount of Soviet aid to the Third World would have made a difference:
After the facts and figures of Soviet aid to the Third World were made public for the first time by Elena Erofeieva and other scholars in late 1989, the public backlash was considerable. Many people asked themselves why their government had outstanding and increasing debts from the Third World of 87.5 billion roubles, when their own country's economy seemed to be in free fall. As one commentator observed, the chances of getting any of this paid back were less than zero, since the model of development that the Soviets were helping to implement in these countries was exactly the same as that which had failed spectacularly in the Soviet Union itself.
And still people don't want to hear about "spontaneous processes" or "invisible hands". What they want to hear is a politican telling them that the government will solve your problems.

Labels: , , , ,